Terugblik Dodenherdenking Regiment B&T

Op donderdag 4 oktober vond voor de dertiende keer een dodenherdenking plaats voor de kameraden van het regiment B&T, die vanaf 1946 tot heden hun leven lieten tijdens hun missie. Dit jaar was er speciale aandacht voor de oud-Indiëgangers.

Na ontvangst met koffie of thee en cake was het voor velen weer een welkom terugzien van pelotongenoten, kampgenoten en/of dienstkameraden en werd er weer druk bijgekletst.

Om 10.45 uur was het tijd om op te gaan stellen op het Logistiek Ereplein, waar de dodenherdenking gehouden werd. Onze vereniging Veteranen van het 1(NL/BE) VN Transportbataljon was, onder leiding van detachementscommandant Duncan van der Velden, met 19 man en vrouw goed vertegenwoordigd.

Ook waren er veel gasten aanwezig, waaronder zoals gezegd al veel oud Indiëgangers.

Een belangrijk en plechtig moment tijdens de ceremonie was het de binnenkomst van de vaandel van het regiment.

Vertrekkend regimentscommandant Luitenant-kolonel Gerard van Kuijck nam het woord en verwelkomde alle aanwezigen. In het bijzonder verwelkomde hij de familie van een veteraan die in Nederlands Indië tijdens een hinderlaag neergeschoten is en kort daarna overleed.
Lambert van den Boom was net als een oudere broer van hem voor zijn dienstplicht uitgezonden. Tijdens één van de politionele acties reden ze in konvooi en werden onder vuur genomen. Lambert is door zijn maten uit zijn auto geholpen, maar hulp kwam te laat. Op 20 januari 1949 is hij aan zijn verwondingen overleden. Zijn familie heeft veel bewaard over die tijd. De zus van Lambert heeft een mooi gedicht geschreven en deze werd voorgedragen door de broer van Lambert.

Na de mooie woorden die Gerard sprak over Lambert en na de uitleg hoe belangrijk de dodenherdenking is voor het regiment was het tijd voor de kransleggingen. Hierbij werd er ook een krans gelegd door de broer en zus van Lambert van den Boom.

Namens ons Bataljon werd er een krans gelegd door Raymond van der Wee en Ernst van de Veerdonk.

Aan het eind van de ceremonie en na de dankwoorden van Gerard was het tijd voor de defilé langs de kransen.

Na de mooie en indrukwekkende ceremonie werd iedereen verzocht om in gebouw D11 onder genot van een drankje de dag af te sluiten.
Luitenant-kolonel Gerard van Kuijck had nog een verrassing in petto: de familie van Lambert van den Boom was een medaille kwijt van Lambert. Deze kregen ze postuum nogmaals uitgereikt, samen met een foto van Lambert mooi ingelijst.
Daarna was het tijd voor het regimentslied, dat uit volle borst werd meegezongen en kon men beginnen aan de lunch, een heerlijke nasimaaltijd, oftewel “de blauwe hap”.
Voor één van onze leden had Gerard ook nog een verrassing. Door samenloop van omstandigheden heeft Marcel van de Vin nooit de Nederlandse herinneringsmedaille gekregen. Na 25 jaar werd dit recht gezet en na een korte toespraak kreeg Marcel deze alsnog opgespeld, een emotioneel moment dat, zoals Marcel zo mooi zei, meer doet dan een therapiesessie!

Op meerdere fronten was dit een gedenkwaardige, emotionele en indrukwekkende dag. Volgend jaar wordt de dodenherdenking gehouden op donderdag 3 oktober.

Foto’s aangeleverd door Piet Heuts en Thea Kloosterman

Volg en like ons:

Gerelateerde berichten