Nationale Veteranendag: Een warm welkom op het Malieveld

Waar velen van ons al een jaar naar uitkeken, was dan eindelijk daar! De 15e Nationale Veteranendag ging zaterdagochtend 29 juni van start. Vanaf 10.00 uur werden we verwelkomd en was het al gauw een fijn weerzien met kameraden en hun partners en kids. Veel nieuwe gezichten waren er ook, in de vereniging dan wel te verstaan! Want we kenden ze nog van 25 jaar geleden, natuurlijk. Allemaal een stukje ouder en grijzer, maar de herkenning was er al gauw.

In de tent was het al snel te warm. Gelukkig was er buiten de tent door de organisatie van het NLVD voor schaduw gezorgd met grote camouflagenetten, waardoor het dit jaar ondanks de warmte goed vertoeven was op het Malieveld. De lunchpakketten werden gauw opgehaald. Het flesje water, wat erin zat, was een welkome dorstlesser en werd meermalen bijgevuld bij de watertappunten. er was ook weer veel te doen voor de meegekomen kinderen en genoeg te zien en te beleven voor de veteranen. Er stonden infotenten van verschillende organisaties, er was een Unifil roadblock te bezichtigen en er waren natuurlijk vele historische en moderne voertuigen te zien.

Om 11.30 kregen we van onze voorzitter Raymond een briefing, waarin uitgelegd werd hoe het detachement vorm gegeven zou worden. Erwin van der Meer kon als vaandeldrager voor de eerste keer onze nieuwe vaandel aan het publiek tonen. Deze is gesponsord door Frank Kluiters en met een groot applaus werd Frank daarvoor bedankt. Met Detco’s Coco en Erwin werd getracht om de pelotons alvast vorm te geven. Traditiegetrouw werd de plaats rechtsachter leeg gelaten. Deze plaats staat symbolisch voor onze kameraden die ons ontvallen zijn, of om andere redenen niet in staat zijn om mee te lopen.

Rond 12.30 uur werd het tijd om naar de Koningskade te gaan om ons op te stellen. De gedachte dat we nog een behoorlijke tijd moesten wachten in de brandende zon bleek ongegrond. Ook hier had de organisatie voor voldoende schaduwplek gezorgd door de ruimte onder de bomen vrij te houden. Zo was het wachten een stuk aangenamer! Op het moment dat het defilé op gang kwam was het snel je plaats opzoeken en VOORWAARTS MARS! Nog een voordeel tijdens het defilé van dit jaar was, dat het lekker doorliep en we maar weinig hoefden stil te staan. En zo konden we met een fijn gevoel en kippenvel tot ons kruin genieten van het applaus van het aanwezige publiek, dat weer massaal langs de kant van de weg stond met als hoogtepunt de groet van onze Koning Willem-Alexander.

Terug op het Malieveld werden we liefdevol met een anjer en een kaartje met boodschap binnengehaald door partners en kinderen van verschillende veteranen. Nog even opstellen voor de traditionele groepsfoto, om daarna onder het genot van een lekker koud pilsje en een blikje fris lekker bij te kletsen en om je te laten vereeuwigen met de BV’ers (bekende veteranen) die rondliepen. Hoe snel zoiets gaat als je meedoet in het programma “Beau en de veteranen”! Peter, Marco en hun kornuiten vonden het wel lachen. Het is natuurlijk ook wel leuk om al die complimenten in ontvangst te nemen, want eerlijk is eerlijk, een mooi programma is het.

Ook aan een Veteranendag komt een einde en belovend dat we er volgend jaar weer bij zijn werd er onder veel geknuffel afscheid genomen en kunnen we beginnen met aftellen naar 27 juni 2020.

Tot volgend jaar!