Museumweekend 2019: koud, maar geslaagd!

Vrijdagochtend druppelden de vrijwilligers, die zich hadden aangemeld voor het museumweekend, binnen op het terrein van het museum van Historische collecties in Soesterberg. Veelal bekende gezichten van een jaar of twee jaar ervoor, maar ook “verse kadavers” werden begroet en verwelkomd. Na een gezamenlijke lunch, verzorgd door Erwin en de dames, gingen we met zijn allen voortvarend aan de slag. Binnen anderhalf uur stonden twee boogtenten, een grote partytent en een popup-tent klaar. Ze hoefden alleen nog even ingericht te worden, zodat er genoeg tijd was om bij te kletsen.

De popup-tent is gesponsord door internationaal transportbedrijf Frans de Wit. Het is een mooie aanwinst voor onze inzet op evenementen. Tijdens het weekend werd het gebruikt voor de kidsclub. Bij de officiële opening werd Johan Mutsaers bedankt voor zijn bijdrage aan de totstandkoming van deze sponsoring.

Ernst en Raymond hadden hun UN-viertonners meegenomen. Tijdens zulke dagen zijn de viertonners altijd weer een mooie publiekstrekker. Zo werd ons kampement weer een aantrekkelijke bezienswaardigheid tijdens het weekend.

Ook onze buren van re-enactmentvereniging DKO (Dienstplicht Koude Oorlog) waren dit jaar weer van de partij. Met hun rekruten bouwden ze een bivak, hadden ze een veldkeuken staan waar je heerlijke erwtensoep kon krijgen en gaven ze demonstraties van exercities. Zaterdag in de avond hebben we gezellig met de heren gegeten van het BBQ-buffet, wat we aangeboden kregen door het Regiment B&T.

Vrijdagavond was het even tijd voor ontspanning. In het inloophuis van Stichting 43 Bevocie in Loosdrecht werden we hartelijk ontvangen met een drankje en een heerlijk warm en koud buffet. Om 23.00 uur zochten de eerste hun slaapzak op. Met de snurkers viel het dit jaar erg mee en na nog wat geintjes (ik noem geen namen, maar als ik duracell en 20 hondjes zeg weten de aanwezigen vast wat ik bedoel) lag iedereen rustig te slapen. ’s Morgens was het weer op tijd op, zodat iedereen zich gereed kon maken voor de eerste museumdag. Dat was een pittige uitdaging met één douche, maar met militaire organisatie kregen we het voor elkaar om het pand op tijd en spic en span te verlaten.

Na een stevig ontbijt stonden we klaar om de bezoekers te ontvangen. Door het koude weer was de aanloop van bezoekers helaas niet al te groot. Vooral veel familie en oude dienstkameraden kwamen gezellig even buurten. Ook waren er wat nieuwe gezichten te bespeuren, die ook in voormalig Joegoslavië gediend bleken te hebben. Zij werden hartelijk verwelkomd en het was erg interessant om hun verhaal aan te horen.

Dit zijn altijd weer de fijne momenten waar we zo naar uit hebben gekeken. Heerlijk oude verhalen ophalen en laten zien op de stafkaart waar je allemaal geweest bent. Of tussen de opgehangen foto’s kijken of je jezelf herkent. Elke keer zijn er weer wat nieuwe foto’s bij. Dit jaar zat er een mooie reportage van de IFOR-periode bij.

Ook voor de kids was er genoeg te beleven in de Kidsclub. Je kon er geschminkt worden, of je eigen opa schminken. Er was een speurtocht. Er kon geknutseld worden, een bouwplaat in elkaar gezet worden en er was een wedstrijd touwtrekken. Voor degene die aan meerdere activiteiten hadden mee gedaan was er een mooie oorkonde. Altijd is het weer een prachtig gezicht hoe de kinderen bezig zijn op zo’n dag.

Het Regiment B&T is onze gastheer. Het BBQ-buffet wat we aangeboden kregen is al genoemd. Zaterdagavond konden we gebruikmaken van de faciliteiten van de Dumoulin kazerne. Er was voor ieder een heerlijk bed, er kon gedoucht worden en we konden nog rustig even na borrelen, samen met DKO. Zondagochtend had regimentscommandant Luitenant-Kolonel Henk Plenk nog een verrassing voor ons. Bij zijn bezoek aan onze lokatie, samen met Adjudant Aad van Grevenbroek, benadrukte hij nogmaals de mooie samenwerking tussen het regiment en onze vereniging. Als blijk van waardering bood hij ons een aanzienlijk bedrag aan voor een tweede popup-tent. Namens de vereniging bedankte voorzitter Raymond van der Wee de Lkol voor dit genereuze gebaar. Woorden schoten op het moment letterlijk tekort en daarom willen we de Lkol Plenk, zijn Adjudant van Grevenbroek en het regiment B&T via deze weg nogmaals hartelijk bedanken voor wat ze voor de vereniging Veteranen 1(NL/BE) VN Transportbataljon betekenen.

Na weer een koude dag, maar met een warm gevoel door de aanwezigheid van vrienden, familie en oude dienstkameraden, en niet te vergeten door de gift van het regiment, was het weer tijd om alles op te ruimen en in te pakken. Ook dit ging weer in een vlot tempo, waardoor het ook snel tijd werd om afscheid te nemen. Altijd weer een lastig moment, maar we konden samen terugkijken op een mooi weekend en er werd ook weer vooruit gekeken naar de volgende keer dat we samen komen. Voor de meeste is dit het bevrijdingsdefilé in Wageningen. Maar we zullen als vereniging op zaterdag 27 april (koningsdag) ook aanwezig zijn op de veteranendag van Krimpen aan den IJssel. Iedereen is van harte welkom!