Erecouloir Prinsjesdag

    Door Marco Mulder

Dinsdag 18 september, de derde dinsdag van september, werd weer traditioneel Prinsjesdag gevierd.
Ook traditioneel is de erewacht van verschillende militaire onderdelen, die klaar staat om de koning en de koningin met hun gevolg te groeten. En net als voorgaande jaren zijn ook de veteranen vertegenwoordigd.
Naast veteranen van onder andere UNIFIL, de Irak-oorlog, Cambodja en Korea waren er ook drie veteranen van de vereniging Oud-leden 1 (NL/BE) UN Transportbataljon aanwezig. Annemarie van den Berg, Heino Blok en Marco Mulder waren uitgenodigd om deel te nemen aan het Erecouloir.
‘s Morgens om 9.15 uur was het melden bij detachementscommandant Tony Nijhove in de brasserie van het ADO stadion. Na een korte uitleg en het uitdelen van de lunchpakketten werd iedereen verzocht om naar de bus te lopen en daar op te stellen voor inspectie, want alle veteranen moesten er natuurlijk onberispelijk uitzien. Om 10.30 uur vertrok de bus naar het Malieveld.
Bij aankomst werden de veteranen weer opgesteld en kregen ze de laatste instructies.

Om 11.25 werd er over een stuk van de route gemarcheerd naar het Mauritshuis en werden de veteranen met applaus verwelkomd door het publiek, dat weer met grote getale naar Den Haag gekomen was om Prinsjesdag te vieren. De veteranen konden zich opstellen aan beide kanten van de weg voor het Mauritshuis, waardoor een Erecouloir werd gevormd vanaf de poort van het Binnenhof tot om de hoek. Daar kon het wachten beginnen, want rond 12.50 uur zou de glazen koets langskomen met het koninklijk echtpaar.
Voor die tijd kwam de gouverneur te paard langs om de erewacht te inspecteren. Ook kwamen verschillende muziekkorpsen, militaire en politie pelotons langs, lopend dan wel te paard. Het was een mooi schouwspel, ook voor de veteranen. Al kwamen die paarden af en toe wel heel dichtbij!
Ook kwam er een koets voorbij met prins Constantijn en prinses Laurentien, even later gevolgd door de glazen koets. Het moment dat de veteranen een eregroet brachten aan de koning en de koningin.

In de tijd dat koning Willem Alexander de troonrede voorlas, was het weer tijd om te wachten voor de veteranen.
Heel in de verte was het geluid van de ridderzaal te horen. En toen er driewerf hoera werd geroepen door de gasten in de ridderzaal wisten de veteranen dat er snel weer actie zou komen.
De koninklijke stoet ging in dezelfde volgorde de route terug en na de laatste peloton militairen konden de veteranen oprollen in rijen van vier en mochten achter de stoet aanmarcheren richting Malieveld. De bus stond er geduldig te wachten om de veteranen weer naar het stadion te brengen waar bij aankomst afscheid van elkaar te nemen en voldaan naar huis te keren.

Wil je als veteraan dit bijzondere moment ook eens meemaken dan kan dat!
Elk jaar staat er op onze verenigingswebsite een uitnodiging om je aan te melden voor het Erecouloir op Prinsjesdag. Het is zeker een aanrader om het een keer te beleven, dus geef je vooral op!