Bevrijdingsdag en defilé Wageningen 2019

Zondag 5 mei, bevrijdingsdag 2019. Een traditioneel moment om als veteranen elkaar weer op te zoeken. In Wageningen lopen we als vereniging dan ook mee met het defilé, samen met de veteranen van het Regiment B&T. Om 10.00 uur druppelden de eerste Tbatters al binnen in de tent bij cluster 5. Ondanks de regen en kou was het gezellig met muziek en het weerzien van oude kameraden, veelal met familie.

De organisatie had er veel aan gedaan om het terrein voor het Foulkes Festival, waar de veteranen zich konden verzamelen en waar publiek kennis kon maken met de veteranen en hun missies, zo goed mogelijk in te richten. Er waren veel verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Alleen wel jammer dat er weinig horecapunten waren. Een vaak gehoorde kreet was dat de koffie al koud was, voordat het bij de tent was. Maar sfeer maak je zelf en een koffiecorner is snel zelf opgezet! En een wandeling voor een kop thee was aangenaam tegen de kou.

Een paar uur voor opstelling ter voorbereiding van het defilé nam Luitenant-Kolonel Plenk het woord. Hij wilde, samen met Adjudant van Grevenbroek, een toost brengen op de veteranen, die ondergebracht zijn bij het regiment Bevoorrading & Transport. Hij wilde de aanwezigen niet langer in de kou laten staan en ze daarom een hartverwarmend palmpitje aanbieden. Na drie keer hoezee voor het Regiment werd het drankje dankbaar achterover geslagen. Om 14.30 uur werd het tijd om te gaan opstellen.

Met vaandeldragers Stefan Sens voor de veteranen regiment B&T en Erwin van der Meer voor de vereniging Veteranen 1(NL/BE) VN Transportbataljon en detco Kees Krijtz werden we voor de UN-viertonner van Raymond van der Wee en een UN-YPR gezet. Mooi om op zo’n dag als veteranenverenigingen zo op te trekken. Het duurde erg lang tot we mochten lopen, maar het is het waard.

Ook dit jaar stonden de mensen rijen dik om ons te bedanken voor onze inzet tijdens onze missies. We liepen te genieten van het applaus en van het zonnetje, wat er heerlijk scheen tijdens het defilé. Velen spraken achteraf dat ze er kippenvel van hadden, zo mooi!

Na zo’n mooie dag komt dan ook weer het onvermijdelijke afscheid. Gelukkig zien we elkaar weer terug op Veteranendag!

Ik wil iedereen bedanken voor de mooie foto’s en video’s als herinnering en in het bijzonder Wendy Vossers, die bij zulke evenementen belangeloos als hoffotograaf fungeert voor de veteranen. Nog meer foto’s zijn te bewonderen op haar website.